Stonethwaite

The brief was to design a new-build property to be built on land adjacent to the client’s existing house in a contemporary style.

The project would incorporate energy saving features such as solar water heating, rain water collection and re-use, large thermal mass for levelling variations in internal temperature, very high insulation levels and specific window design to take advantage of passive solar gain.

The internal design revolves around a double-height dining area incorporating large blank walls for the display of the client’s extensive collection of paintings with a feature steel and timber staircase leading to an open gallery above the dining area and on to four large bedrooms in the corners of a simple rectangular floor plan.

Externally the design has to respect the fabric of the suburban Conservation Area, adjacent to the River Mersey, in which it is to be built, consisting of a large number of detached and semi-detached Victorian villas. This meant that particular attention had to paid to the size and distribution of windows and the materials to be used.

Whereas the building design adopts a relatively restrained approach in keeping with the neighbourhood, the Landscape concept for the scheme involves fluid lines, bold colours, modern forms and changes in level and will allow the client, a keen gardener, to open up the potential of his large garden.